maanantai 8. marraskuuta 2021

Suunnitelma, jolla pääsen eroon veloista: velkalumipallo


Kuinka päästä eroon veloista? Minulla on suunnitelma. Ja se on velkalumipallo. 


Tämänhetkinen velkatilanteeni on seuraavanlainen:

Opintolaina: 8456,31 €
Kulutusluotto: 5031,11 €
Luottokortti: 1399,68 €
Osamaksu 2: 66 €
Osamaksu 1: 52,21 €

Näiden lisäksi minulla on puolisoni kanssa pari yhteistä osamaksua muutaman sadan euron edestä, joihin aiomme käyttää samaa lumipallotaktiikkaa. Tässä postauksessa käsittelen kuitenkin vain omia henkilökohtaisia velkojani, jotka ovat minulle vaikeampi paikka.


Suunnitelma


Maksan kaikista veloistani minimimäärää. Sen lisäksi aloitan sellaisen projektin, jossa aina pienimmän velan minimimäärän lisäksi maksan jonkin verran siitä myös extraa pois. Uskon tämän tavan olevan kannustavaa kun jossakin vaiheessa huomaan, ettei minulla ole enää kaikkein pienimpiä osamaksuja maksettavana. 

Kun olen saanut maksettua osamaksuni, käytän niiden entiset kuukausittaiset maksuni 9 euroa ja 11,62 euroa, eli yhteensä 20,62 euroa luottokorttini pois maksamiseen. Tällä hetkellä maksan luottokorttiani 20 euroa kuussa, joten summa tuplaantuu 40,62 euroon saatuani pienet osamaksut pois!

Lopulta saan luottokortin maksettua pois ja viimeisenä paneudun kulutusluottoni kimppuun. Tällä hetkellä maksan kulutusluottoani 125 euroa kuussa. Kun olen saanut luottokorttini maksettua pois, niin summa nousee 165,62 euroon.

Tämän velkalumipallon lisäksi aion elää säästeliäämmin ja aion käyttää 70% ylimääräisestä rahastani velkojen maksuun. 30% aion laittaa säästöön, jotta minulla olisi rahaa myös tiukan paikan tullen. Kaikkea ylimääräistä ei kannata laittaa velkoihin, sillä sitten kun tulee yllättävä tarve rahalle, niin mistä saan rahaa? No kulutusluotoltani tietenkin. Ja tämän skenaarion tahdon välttää.

Opintolainaa en stressaa vielä tässä vaiheessa laisinkaan. En aio maksaa sitä pois vielä pitkään aikaan.

Tavoite: veloista eroon alle 3 vuodessa

Luottokortti. Tavoitteenani on loppuvuonna maksaa kokonaan kaksi pientä osamaksua pois, jolloin ensi vuoden alusta asti pystyn maksamaan luottokorttiani enemmän. Tavoitteenani on maksaa luottokorttia pois vähintään 60 euroa kuukaudessa. Eli 40,62 euroa ja ylimääräisestä rahastani noin 20 euroa. Tämä perustuu tämänhetkiseen rahatilanteeseeni näin äitiyslomalla ja ilman muita tuloja, kuin vanhempainraha. Toivottavasti saan jossain vaiheessa lisätuloja, jotta voin maksaa velkaa enemmän pois (lisätuloista lisää joskus toisessa postauksessa). Mutta tämän suunnitelman mukaan menisi hiukan alle 2 vuotta luottokorttini poismaksuun.

Kulutusluotto. Kun olen maksanut luottokorttini pois, alan maksaa enemmän kulutusluottoani. Jos olen onnistunut siinä, etten ota kulutusluotoltani laisinkaan takaisin rahaa, niin vähän alle kahden vuoden jälkeen kulutusluottoani olisi jäljellä 2281,11 euroa. Kun olen maksanut pois luottokorttini, aion maksaa kulutusluottoani pois 125 euron sijaan vähintään 165,62 eurolla. Siinä vaiheessa olen luultavasti jo takaisin työelämässä, joten uskon voivani maksaa vielä ylimääräistä 60 euroa, eli maksaisin sitä pois yhteensä 225,62 eurolla. Jos onnistun tässä, saisin maksettua kulutusluottoni pois tästä hetkestä hieman yli kahdessa ja puolessa vuodessa. Tuntuu jotenkin todella uskomattomalta, että voisin päästä veloistani eroon niinkin pian. 😍

Toki kyllähän se opintolaina tuolla vielä kummittelee, mutta sen aika ei ole vielä. 

Miltä suunnitelmani kuulostaa? Millaisia suunnitelmia teillä on velkojen pois maksamiseksi?

5 kommenttia:

  1. Moi Rahamimmi! Kirjoitinkin eräälle keskustelupalstalle, että luen blogisi illemmalla. Ja nyt luin. Suunnitelmasi kuulostaa aika hyvältä. Erityisesti se, että samaan aikaan, kun lyhennät velkojasi, pistät rahaa myös säästöön. Koska kun sulla on nk puskurirahastoa, et joudu taas kerran maksamaan luottokortilla tai käyttämään kulutusluottojasi jos ja kun tulee jokin yllättävä meno. Esimerkiksi pölynimuri tai pesukone hajoaa.

    Tsemppiä sulle! Tulen seuraamaan blogiasi, kirjoitat erittäin hyvästä aiheesta.

    t. Seminole

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että kävit vierailemassa! :) Kiitos siitä ja kiitos mukavasta kommentistasi. Sepä se, tässä kovasti yritän päästä veloista eroon ja uskon tämän taktiikan olevan hyvä. :)

      Poista
    2. Mietin vielä, että kun pääset pikkasen tilanteessasi eteenpäin, ehkä sun kannattaisi velkojen lyhennyksen ja puskuriin säästämisen lisäksi alkaa myös hieman sijoittamaankin. En osaa neuvoa sua, mihin sun kannattaisi sijoittaa, mutta edes kymppi tai kaksi kuukaudessa - sitten kun pystyt - lisäksi sijoituksiin. Eli sulla olisi 3 samaan aikaan toteutettavaa raha-asiaa: 1. velkojen lyhennys, 2. puskurirahasto yllättäviä menoja varten ja 3. sijoitus.

      Onko sulla millaine budjetti? Tarkoitan, miten tehty? Mä olen jo sisi 60 v, mutta jo 18-vuotiaasta lähtien mulla on ollut vuosibudjetti. Kauan sitten lyijykynällä sinikantisessa ruutuvihossa ja nyt jo muutaman vuosikymmenen Excelissä. Teen yleensä seuraavan vuoden budjetin tapaninpäivänä (ei ole yleensä muutakaan tekemistä). Joka kuukaudelle oma sarake ja jokaiselle tulolle ja menolle oma rivinsä. Tulot alakanttiin, menot yläkanttiin. Juoksevat menot on helppoja laittaa, mutta pistän aina menoiksi myös joululahjat, läheisten synttärilahjat yms, joihin pitää kuitenkin aina varautua. Ja tietenkin ruokamenot yms . Päivitän budjettiani heti, kun jokin meno tai tulo muuttuu. Budjetin avulla pystyn hyvin varautumaan tuleviin menoihin. Näen siis etukäteen, että okei, kesäkuussa on tiukkaa, joten alan jo alkuvuodesta laittamaan vähän sivuun kesäkuuta varten. Helpottaa kokonaisuuden hahmottamista.

      Poista
    3. Juu ehdottomasti, ensimmäisessä postauksessa kerroinkin kiinnostuksestani sijoittamiseen. :) Tällä hetkellä ajatuksenani on se, että maksan ensin velkani pois mahdollisimman nopeasti samalla säästäen hieman puskurirahastoon. Sitten kun olen maksanut velkani, kohdistan ylimääräiset rahani reippaammin puskurirahastoon ja sijoittamiseen.

      Olen excelöinyt meidän budjetteja kesästä asti, mutta viimein tunnun löytäneeni meille sopivan tavan budjetoida. Avaan sitä tapaa jossain tulevassa postauksessa enemmän! :) Budjetoin parisen kuukautta eteenpäin, mutta velkojen maksua ja asioihin säästämistä katson Excelissä pidemmälle.

      Poista
    4. Sijoittaminen olisi kyllä haaveissa aloittaa jo aiemmin, mutta ainoastaan siinä tapauksessa jos alan saamaan lisätuloja jostain vanhempainrahan lisäksi. :) Lisätuloilla maksaisin velkaa vielä enemmän pois ja siinä tapauksessa voisi alkaa miettiä sijoittamista.

      Poista

Suositut postaukset