tiistai 16. marraskuuta 2021

Joulukuun budjetti ja yhteiset rahat parisuhteessa





Joulukuu tulee olemaan meille melko erilainen kuukausi, sillä erilaisia tuloja meillä tulee olemaan enemmän, mutta niin tulee olemaan myös menojakin. Alle olen koonnut meidän talouden joulukuun budjetin, mutta kaikkia tarkkoja tietoja tulonlähteistä ja menoista en kerro. Tuleva joulukuu on meille tosiaankin todella epätavanomainen kuukausi rahan suhteen, mutta siitä huolimatta halusin avata teille meidän budjettia. Joulukuun jälkeen tulen tänne sitten kertomaan, että miten meillä meni. Olisi erittäin mieluisaa, että joulukuun päätteeksi voisimme samaistua yllä olevaan kuvaan.

Yhteiset rahat

Uusi juttu tässä joulukuun budjetissa meille on se, että joulukuussa yhdistämme rahamme. Ja näin teemme luultavasti myös jatkossakin, jos koemme systeemin toimivaksi. Olen tehnyt meille erilaisia budjetteja aikaisemminkin, mutta olemme epäonnistuneet budjetissa pysymisessä. Huomasimme, että vaikka yhteisesti talouteemme tulee ihan mukava määrä rahaa, niin silti ne rahat aina vain katoavat jonnekin. Päätimme yhdistää rahamme, budjetoida entistä tarkemmin ja seurata rahankäyttöämme.

Kuinka rahojen yhdistäminen toimii

Ennen toimimme sillä tavalla, että laitoimme molemmat yhteiselle ruokatilille saman verran rahaa ja toinen maksoi osan laskuista ja toinen osan. Kumman sähköpostiin ne laskut kilahtivatkaan. Tämä ei toiminut meillä ja molemmilla oli matti kukkarossa kun oli kulunut kuukausi rahan kilahtamisesta tilille. Rahaa kului pitkin kuukautta jatkuviin käynteihin ruokakaupassa. Kumpikin saattoi ostaa aina  silloin tällöin jotain pientä extraa. Rahaa kului myös joihinkin ostoksiin, joihin rahaa oli sillä hetkellä, mutta kuun lopulla tulikin muutama lasku, jolloin niihin asioihin ei olisikaan ollut varaa. Uskomme rahojen yhdistämisen hyödyttävän meitä molempia yksilöinä ja meitä myös koko perheenä. 

Nyt me toimimme tosiaan eri tavalla. Me molemmat saamme rahaa eri aikoina kuukaudesta ja kaikkien laskujen eräpäivät heittelehtivät myös pitkin kuukautta. Puolisoni saa rahaa marraskuun viimeinen päivä, joka on siis alku joulukuun rahojen miettimiselle. Puolisoni maksaa koko vuokran ja laskut 15. päivään saakka. Niin omat henkilökohtaiset laskunsa kuin muutaman minunkin. Itse saan 15. päivä hieman rahaa, jolloin maksan molempien laskut, joiden eräpäivä on seuraavaksi. 20. päivän tienoolla saan itse eniten rahaa, joten maksan molempien henkilökohtaiset ja myös yhteiset laskut kuun lopussa sekä laitan säästötileillemme rahat.

Tämän järjestely vaati jonkin verran kärsivällisyyttä kun piti jokaisen laskun eräpäivä kirjata ylös ja miettiä tarkkaan milloin eri jutut maksetaan. Tein excelimme yhteyteen myös ns. kalenterin, milloin kuka maksaa mitäkin.

Budjetti

Arvioidut nettotulot:

Puoliso: 2200 €
Minä: 2099,67 €
Muut tulot: 200 €
Yhteensä: 4499,67 €

Puolisollani tulee olemaan vielä muutama satanen satunnaista omaa tuloa, joka vaihtelee joka kuukausi. Tätä en ottanut tässä budjetissa huomioon, sillä se on puolisoni täysin omaa rahaa, sillä hän tienaa minua normaalisti paljon enemmän ja näen että tämä on häntä kohtaan reilua. Muuten olemme yhdistäneet rahamme täysin.

Menot:

Yhteiset pakolliset menot:
Vuokra ja vesimaksut: 1140 €
Sähkö, netti ja vakuutukset: 130,62 €
Pari osamaksua: 55 €
Ruoka, taloustarvikkeet, kissanhiekka, lääkkeet: 510 €
Yhteensä: 1835,62 €

Meidän omat henkilökohtaiset pakolliset kuukausittaiset menot:
Tähän osioon kuuluu velat, puhelinlaskut, suoratoistopalvelut, bussiliput ym.
Puoliso: 759,77 €
Minä: 326,01 €
Yhteensä: 1083,78 €

Kaikki pakolliset menot yhteensä: 2921,4 €

Rahaa jää muihin juttuihin: 1578,27 €

Normaalisti tulomme (tarkemmin siis minun tuloni) eivät ole näin suuret, mutta kun tein nämä laskelmat, ajattelin että hyvänen aika miten meille voi jäädä jäljelle noin paljon rahaa! Korostan vielä, että tilanne ei ole perheellemme tavanomainen, mutta ihan normaaleilla tuloillakin meille tulisi jäädä paljon enemmän rahaa käyttöön, mitä meille on nyt jäänyt (eli ei käytännössä ole jäänyt yhtään). 

Seuraavaksi kerron, paljon olen budjetoinut meille muihin menoihin. Osa menoista on meille välttämättömiä ja osa on sellaista "varataan nyt varmuuden vuoksi tähän rahaa jos tuleekin tehtyä jotain tällaista". Oikeaan budjettiimme olen eritellyt tarkkaan mitä nämä kaikki muut menot ovat.

Muut menot:

Bensa: 150 €
Molemmille 200 € käyttörahaa (omat säästöt, ostokset, velkojen nopeammin takaisinmaksu ym.): 400 €
Muut: 193,40 €
Yhteensä: 743,4 €

Kaikki pakolliset ja muut menot yhteensä: 3664,8 €

Säästöön jää 834,87 € ja se jakautuu yhteisille säästötileillemme seuraavanlaisesti:
Vauva ja vauvan tarvikkeet: 300 €
Sisustus ja kodin tarvikkeet (säästämme rahaa muutamaan isoon hankintaan): 300 €
Säästötili: 200 €
Yhteensä: 800 €

Suunnitelmamme on, että kaikki vielä tästä jäljelle jäävä raha jaetaan puoliksi molempien omille käyttötileille 200 euron lisäksi. Tämän budjetin mukaan molempien tileille kilahtaisi kuun lopussa vielä 17,44 euroa. Tavoite olisi, että kuun lopussa jäisi mahdollisimman paljon rahaa jäljelle esimerkiksi säästämällä ruokakuluissa ja muissa menoissa. Minusta tämä on jotenkin kutkuttava haaste!

Tammikuun budjetti tulee olemaan kyllä toisenlainen 😅 Siitä lisää tammikuun alussa!

Millaisia ajatuksia rahojen yhdistäminen teissä herättää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut postaukset